dijous, 4 de desembre del 2008

Article d'Antoni Rubio

Històries del Paradís, la mirada de Xavi Sarrià a un món contradictori
Antoni Rubio

Va començar a escriure cançons fa quinze anys i no ha parat fins avui. A les seues lletres, el compromís social, la denúncia de les contradiccions del món i, per sota de la cendra, una esperança que continua cremant són ingredientes ineludibles. Ara, Xavi Sarrià (Barcelona, 1977), català de naixement i valencià d’adopció, canvia de llenguatge però no d’actitud ni de missatge amb Històries del Paradís, el seu primer llibre, una selecció de 22 narracions sorprenents.

El cantant d’Obrint Pas, un grup de rock en valencià que ha tocat per tota Europa, Amèrica Llatina i Àfrica i que és capaç d’ajuntar a 15.000 ànimes en un concert a València, admet que, amb la seua opera prima, s’ha limitat a “recuperar una vocació primera”, perquè l’escriptura sempre l’ha acompanyat. De fet, per a Sarrià, música i literatura es complementen, “ja que les cançons són com històries en càpsules”, si bé puntualitza que les narracions d’Històries del Paradís “no són les cançons desenvolupades”.

Ans al contrari, es tracta d’una sèrie de “flaixos”, de fogonades fetes de textos que revelen amb tota la seua cruesa la realitat del planeta. El lector salta amb un ritme trepidant dels deserts d’Iraq, on un grup de soldats nord-americans arrassa un poblat per a cercar pressumptes terroristes, a una escola finlandesa on es produeix un tiroteig, passant per un concert en ple cor de Nigèria o l’habitació solitària d’una adolescent japonesa.

Tot i haver influències literàries innegables, com tota la tradició surrealista, el llibre beu sobretot del món audiovisual, emprant diverses tècniques que, literalment, embolcallen el lector. El repertori de Xavi Sarrià és extens: amaga informació per llançar cadascuna de les històries cap a finals tan sorprenents com colpidors, s’atreveix amb narracions sense signes de puntuació i mou la càmera del narrador amb mà mestrívola de veterà per dur el lector cap al lloc precís.
I no és una impressió gratuïta. Fins i tot una escriptora tan consolidada com l’alcoiana Isabel-Clara Simó s’ha rendit a Històries del Paradís: “són uns contes boníssims, amb una tècnica narrativa original i, al mateix temps, brillant (…) Consegueix fer-nos sentir persones”. Sobren més paraules.

El llibre, editat per Bromera i, amb tota seguretat, un dels èxits de la temporada, disposa ja d’una web pròpia (www.bromera.com/paradis) i es presentarà a València el proper dijous, 27 de novembre, a l’FNAC de Sant Agustí, a les 19:30 hores. A més de l’autor, hi participaran el seu company a Obrint Pas Miquel Ramos, i el professor de la Universitat de València Vicent Alonso, qui va tindre a Sarrià com a alumne a les seues classes de la Facultat de Filologia.
Serà una oportunitat per apropar-se al treball d’aquest jove autor que, amb només 31 anys, inicia una carrera literària després de triomfar al món de la música. Un treball que, a més a més, permet copsar les inquietuds d’una generació que, en plena crisi d’idees, es resisteix a deixar de pensar que un altre planeta és possible. “En un món global, en realitat, a tots ens afecten les mateixes coses en diferent grau”, assegura Xavi Sarrià; això explica, precisament, Històries del Paradís.

Antoni Rubio és periodista i escriptor
(Publicat a l’edició valenciana del diari El Mundo, el 13 de novembre de 2008)